Havanský psík

21.02.2023 17:16

Popisovat Havanského psíka je skutečně radost 

Pokud hledáte nekomplikovaného psa, havanský psík Vám splní každé přání. Je chytrý, temperamentní a hravý. Má rád děti a je veselý a v neposlední řadě má opravdu šarm. Tento malý pes má vždy dobrou náladu a je připraven cokoli podnikat se svou lidskou smečkou.

I když je ostražitý, není agresivní. Havanští psíci nejsou uštěkaní. Pokud však nejsou dostatečně zaměstnaní a dostává se jim málo pozornosti, mohou si ji vynucovat štěkáním. Sebevědomý pejsek je k cizím lidem a jiným zvířatům přátelský, takže je všude vítaným společníkem.

Inteligence a dychtivost učit se usnadňují výchovu. Havanský psík je také velmi poslušný a rád dělá svým lidem radost. Má nejlepší předpoklady pro to být dobrým žákem. Výcvik je nenáročný i pro začátečníky.

Nejtěžší je nenechat roztomilého pejska omotat si Vás kolem tlapky. Může Vás okouzlit natolik, že  budete sem tam přivírat oči nad případným nežádoucím chováním. Chytří psi si pamatují každou malou výjimku, a poté budou trvat na svém „právu“ – například na místě v posteli.

Nejlepší je ujasnit s pravidla se všemi členy rodiny ještě před příchodem psa. Všichni v domácnosti musí vědět, co je povoleno a co nikoliv.

Malé kompaktní tělo na krátkých nohách: havanský psík měří kolem 28 cm v kohoutku. Příslušníci této rasy váží okolo 6 kg, ale někdy i malinko víc. Havanský psík je jedním z bišonských plemen. Vyskytuje se nejen v bílé, ale také v odstínech hnědé, šedé, béžové i se skvrnami. Srst nemá téměř žádnou podsadu (někdy zcela chybí). Měkká vnější srst je bujná, až 18 cm dlouhá, rovná nebo zvlněná.

Povaha – nekomplikovaný společník